U bevindt zich hier: Agenda » Details

Toon Event Detail

De toekomstwaarde van vastgoed
vrijdag 5 juni '20
tot en met
vrijdag 5 juni '20

Onverhuurde gebouwen, veranderende gebruikersvraag of (her)bestemmingsdynamiek; dat pak je aan met een toekomstwaardemethodiek

Regelmatig steekt de vraag op: hoe kan dit gebouw een tweede of derde leven krijgen? En is dat mogelijk in combinatie met de wens tot verdere verduurzaming via een circulaire economie en nog leegstandsdynamiek. De duurzaamheid en toekomstwaarde van een gebouw nemen toe als een gebouw eenvoudiger en beter aan te passen is voor ander gebruik, ook wel adaptief vermogen genoemd.
Een knelpunt waar opdrachtgevers en opdrachtnemers tegenaan lopen, is het ontbreken van een breed gedragen methode met criteria waaraan een gebouw moet voldoen om in levenscyclus ander gebruik mogelijk te maken. Vanuit deze gedachte wordt op 13 maart in de The Penthouse in Den Haag aan het Rijswijkseplein, de methodiek ‘Gebouwen met toekomstwaarde!’ gepresenteerd. De bijeenkomst wordt door NEVAP in samenwerking met De BouwCampus, Brink management/advies en Koninklijke Metaalunie georganiseerd.

Programma
9.00 uur inloop
9.30 uur welkom
9.35 uur start bijeenkomst
12.00 uur netwerklunch
13.00 uur einde bijeenkomst

Aanmelden
U kunt zich tot 29 mei aanmelden door een e-mail te sturen naar Peter van der Mars, mars@metaalunie.nl.

Aanpassingskosten en duurzaamheidsvraagstukken
De eisen en wensen van gebruikers van huisvesting veranderen continu. Deze continue stroom van gevraagde aanpassingen faciliteren veel organisaties maar beperkt. Dit leidt tot inefficiëntie voor gebruiker, onverhuurde gebouwen of hoge aanpassingskosten. Daarbij komen allerhande duurzaamheidsvraagstukken bij aanpassing of onderhoud van een gebouw naar voren. En de behoefte aan meer efficiëntie in de vastgoedportefeuille wordt steeds groter.

Gebruikswaarde
Eenvoudig gesteld is toekomstwaarde het zorgen dat een gebouw in gebruik is en blijft. De gebruikswaarde is dus op lange termijn een belangrijke randvoorwaarde voor toekomstwaarde. In welke mate kan een gebouw meebewegen met veranderende eisen, wat is de financiële impact in het voorzien van dit adaptief vermogen en hoe duurzaam is deze aanpasbaarheid zijn daarbij centrale vragen bij het afwegen van een investeringsbeslissing: Wordt het aanpassing, herbestemmen, verwerving, afstoot of sloop.

Toekomstwaarde bepalen
Hoe bepaal je nu de toekomstwaarde van gebouwen? Langs welke ‘lat’ leg je een gebouw (of een ontwerp daarvan) dan? Ook als je niet zeker bent over de veranderbehoefte? De methode ‘toekomstwaarde van gebouwen’ helpt om gestructureerd inzicht te krijgen in de veranderingsbehoefte én mogelijkheden en de consequenties daarvan. De methode beschrijft voor eigenaren en investeerders in vastgoed, hoe zij eisen kunnen stellen aan en een oordeel kunnen vellen over de toekomstwaarde van nieuwe of bestaande gebouwen vanuit het perspectief van adaptief vermogen, financieel rendement en duurzaamheid. Zeker in het kader van het circulaire gedachtegoed is het beschikken over een dergelijke methode in onze ogen cruciaal.

De spreker



Marleen Hermans
Managing Partner New Business Brink management/advies; 
Hoogleraar Publiek Opdrachtgeverschap in de Bouw, TU Delft; 
Commissaris bij Staedion

Gratis deelname
Voor leden van Metaalunie zijn er geen kosten verbonden aan deelname. Voor overige belangstellenden, die niet via NEVAP, De BouwCampus of Brink management/advies zijn uitgenodigd, wordt een factuur ter waarde van € 299,00 exclusief btw per persoon gestuurd. Bij no-show zijn we genoodzaakt € 99,00 exclusief btw per persoon in rekening te brengen. Afmelden zonder kosten kan tot 5 werkdagen van te voren.

Prijs:
Locatie: The Penthouse (De Haagse Toren), Rijswijkseplein 786, 2516 LX Den Haag.
Beschikbare plekken:
Bijlage

Direct inschrijven

De toekomstwaarde van vastgoed, vr 5 jun '20
  • Nog plekken beschikbaar

Reeds ingeschreven